O nama

Neka  Vaše  putovanje  prirodnim  ljepotama   i  priobalnim  područjem  započne

sa  apartmanima  “Galijašević”.

Apartmani Galijašević nalaze se u središtu Nacionalnog parka “Una” u Kulen Vakufu. Idealno mjesto za odmor u oazi mira smješteno između dva bisera rijeke Une – Martinbroda i Štrbačkog buka. U 9 apartmana ukupno je 36 kreveta i 14 pomoćnih kreveta. Tu je i terasa sa plažom na rijeci Uni kapaciteta 200 mjesta, te zatvorenim parkingom.

Grad Kulen Vakuf prvobitno se zvao Džisr-i-Kebir (Veliki most), a osnovan je krajem 17. i početkom 18. stoljeća. U 18. stoljeću utvrda se proširuje i oprema sa 10 topova. Grad je utvrđen na umjetnom otoku sa odbrambenim vodenim pojasom. Ulazilo se kroz četiri kapije, a glavna je izlazila na veliki most. Tridesetih godina 18. stoljeća Mahmut-paša Kulenović u njemu gradi džamiju i ostavlja vakuf za njeno održavanje ta se od tog vremena mjesto počelo zvati Kulen Vakuf.

 Apartmani Galijašević su moderno opremljeni za udoban boravak. klimatizacija, TV, Wi-Fi, kuhinja, vanjski roštilj i pecara. Mogućnost organi- ziranja duručka, ručka i večere.

Velika terasa iza apartmana je pogodna za organiziranje proslava, vjenčanja, skupova i drugih manifestacija.

Apartmani Galijašević su u reviru Fly Fishing-a bogatog lipljanom i pastrmkom, a za aktivni odmor organiziramo rafting i lađarenje Unom.  Tu su i mnogobrojne staze za pješačenje, biciklizam i planinarenje kroz NP “UNA”.

Utvrđeni grad Ostrovica izgrađen je na istoimenom brdu, na lijevoj obali Une iznad Kulen Vakufa. Prvi put se spominje 1407. godine kada je ugarsko-hrvatski kralj Ladislav potvrdio tvrđavu kao vlasništvo vojvode Sandalja Hranića. Pod osmansku vlast je došao 1523.godine.

Havala je sagrađena u prvoj polovini 18. stoljeća u vrijeme osmanske uprave. Osnovica joj je pravilan četverokut u čijim bedemima su bile dvije tabije. U jedan ugao bedema je bila ugrađena džamija ispod koje su bila gradska vrata.

Bogata  prošlost  i  kultura  isprepleteni  sa  očuvanom  okolinom

i  tradicionalnim  načinom  života.  Dođite  i  otkrijte!

APARTMANI GALIJAŠEVIĆ

El. Efendije Kadića br. 15 • 77206 Kulen Vakuf • BiH

E: apartmanigalijasevic@gmail.com • W: www.apartmanigalijasevic.com

T: +387 62 229 259

E-mail: apartmanigalijasevic@gmail.com     Telefon: +387 62 229 259